Workshop pentru prezentarea competențelor INCDIE ICPE-CA în domeniul microhidrocentralelor și al energiei eoliene

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a organizat pe 24 iulie 2020, începând cu ora 10:00 workshop-ul: „Prezentarea generala a competentelor INCDIE ICPE-CA in domeniul microhidrocentralelor și al energiei eoliene”. Evenimentul  s-a desfasurat in cadrul proiectului POC G “Transfer de cunostinte catre mediul privat in domeniul Energie avand la baza experienta stiintifica a ICPE-CA – TRANSENERG”. Proiectul este finantat prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritara 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) in sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor, Sectiunea G: Parteneriate pentru transfer de cunostinte.

Workshop-ul s-a derulat la sediul INCDIE ICPE-CA cu un număr limitat de persoane și cu respectarea regulilor de distanțare fizică, având în vedere reglementările legale în vigoare privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Prin intermediul platformei Zoom, au putut participa și interacționa și  restul invitaților care nu au putut fi prezenți la conferința organizată la sediul INCDIE ICPE-CA.

În domeniul microhidrocentralelor, prezentările s-au axat pe conversia energiei cinetice a cursurilor de apă – exemple de bună practică realizate în cadrul INCDIE ICPE-CA, tehnologii de aerare a apei pentru creșterea potențialului ecologic al apei turbinate și soluții inovative de prize de apă disponibile pentru microhidrocentrale cu impact redus asupra mediului.

În domeniul energiei eoliene, prezentările au vizat prezentarea expertizei INCDIE ICPE-CA privind tehnologii de conversie a energiei eoliene, tehnici de măsură pentru determinarea curbelor caracteristice turbinelor eoliene, utilizarea combinată a resurselor regenerabile într-un ansamblu complex destinat zonelor protejate și conceptul turbinelor eoliene cu dublu efect pentru asigurarea autonomiei energetice în aplicații specifice.

Workshop-ul a avut ca scop principal evidentierea expertizei ICPE-CA pentru a veni in intampinarea necesitatilor beneficiarilor care desfasoara activitati economice in industrie.

Menționăm că proiectul propune dezvoltarea activităților de CD privind realizarea următoarelor echipamente / instalații / sisteme:

  • Sisteme de acționare cu motoare electrice cu eficiență energetică ridicată;
  • Echipamente de conversie energetică din surse regenerabile de energie;
  • Echipamente de stocare a energiei;
  • Echipamente și sisteme de testare a utilajelor industriale;
  • Echipamente și sisteme de testare pentru componentele vehiculelor feroviare;
  • Sisteme de monitorizare a proceselor industriale cu consum redus de energie;
  • Alte echipamente industriale cu consum redus de energie.